آنچه درباره ماسک تنفسی باید بدانید
۶۳- استانداردهای ایزو چه هستند؟
ایزو (ISO) حروف اختصاری International Organization for Standardization به مفهوم "سازمان بین المللی استانداردسازی" است که متشکل از یک مجمع بین المللی از سازمانهای استاندارد کشورهای عضو است.
۱- استاندارد مدیریت کیفیت ISO-9001
هدف از تدوین این استاندارد به وجود آوردن الگویی بین المللی برای پیادهسازی و استقرار سیستمهای مدیریت و تضمین کیفیت بوده که مورد استقبال در سطح جهانی قرار گرفت. در واقع استاندارد ایزو 9001 به یک محصول خاص داده نمی شود، بلکه فرآیند تولید کالا یا خدمات را در یک واحد تجاری مورد ارزیابی قرار میدهد. از مزایای بکارگیری استاندارد ایزو 9001:
- شفافیت فرآیندها و شاخصها در سازمان.
- بررسی فعالیتهای سازمان مطابق با اهداف سازمان.
- جلوگیری از دوباره کاریها به واسطهی تعریف فعالیتهای سیستماتیک.
- افزایش توان رقابتی در عرصه بین الملل.
۲- استاندارد محیط زیست ISO-14001
شامل استانداردهای بین المللی در رابطه با سیستمهای زیستمحیطی است که در سال 1996 میلادی به وسیله کمیته فنی 207 سازمان ایزو به وجود آمدند. این سیستم شامل ساختار سازمانی، فعالیتهای طرحریزی، تعیین فرآیندها و در اختیارگیری منابع لازم جهت تهیه، اجرا، بازنگری و حفظ خط مشی زیستمحیطی سازمان است. این گواهینامه به سازمانی داده میشود که در درازمدت برنامههای عملی برای کمک به پاکیزه ماندن محیطزیست داشته باشد. از مزایای این استاندارد:
- افزایش سهم بازار در سطح بین الملل.
- رعایت بهتر و بیشتر قوانین و مقررات مربوط به محیط زیست.
- ایجاد سیستم های مدیریت زیستمحیطی.
- ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای سازمان.
۳- استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشت ONSAS-18001
این استاندارد جهت تأمین نیاز سازمانها به یک استاندارد سیستم ایمنی و بهداشت شغلی تدوین شده تا بدین وسیله بتوانند سیستم مدیریت خود را در زمینههای بهداشتی و ایمنی ارزیابی کنند. ساختار این استاندارد با استانداردهای ایزو 9001 و 14001 سازگار است که سازمانها بتوانند سیستمهای مدیریت کیفیت، محیطزیست و بهداشت شغلی را با هم ادغام کرده و سیستم مدیریتی یکپارچه ایجاد کنند. از مزایای این استاندارد:
- ساختاری مناسب جهت مدیریت بهداشت و امنیت شغلی.
- تفکری طرح ریزی شده و مستند در رابطه با بهداشت و امنیت شغلی.
- به وجود آمدن محیط کاری امن تر.
۴- استاندارد رضایت مشتری ISO-10002
استاندارد ایزو ۱۰۰۰۲، راهنمایی برای اجرای اثربخش و کارایی فرآیند رسیدگی به شکایت مشتریان برای تمامی فعالیتهای تجاری و غیر تجاری، از جمله فعالیتهای مرتبط با تجارت الکترونیک فراهم می نماید . استاندارد ISO 10002، منافع سازمان و مشتریان، شاکیان و دیگر طرفهای ذینفع را تامین مینماید.
اطلاعات بدست آمده از فرآیند رسیدگی به شکایت میتواند منجر به بهبود محصولات و فرآیندها شود و در صورتی که شکایت به درستی رسیدگی شود، میتواند اعتبار سازمان را صرفنظر از اندازه، موقعیت و نوع فعالیت بهبود بخشد .
فرآیند اثربخش و کارای رسیدگی به شکایت استاندارد ایزو ۱۰۰۰۲، نیازهای تامینکنندگان و دریافت کنندگان محصولات را منعکس مینماید.
رسیدگی به شکایت توسط فرآیند مطرح شده در استاندارد ایزو ۱۰۰۰۲ میتواند رضایت مشتری را افزایش دهد. تشویق مشتری به ارائه بازخور، از جمله ابراز شکایت در صورتی که مستری ناراضی باشد، میتواند فرصتهایی را در جهت حفط وفاداری مشتری و تایید او فراهم آورد و رقابتپذیری داخلی و بین المللی را افزایش بخشد .
پیادهسازی ایزو ۱۰۰۰۲ و فرآیند مطرح شده در این استاندارد می تواند منجر به :
- فرآیندی باز و پاسخگو برای رسیدگی به شکایت در اختیار شاکی قرار میدهد.
- توانایی سازمان در رفع نارضایتی را به شیوهای یکنواخت، سیستماتیک و پاسخگو افزایش میدهد تا رضایت شاکی و سازمان را فراهم نماید.
- توانایی سازمان در شناسایی روند شکایات، رفع علل نارضایتی و بهبود عملیات سازمان را افزایش میدهد .
- سازمان را در ایجاد رویکرد مشتریمدار برای رفع شکایت و تشویق کارکنان در بهبود مهارتهای کاریشان با مشتریان یاری نماید.
- مبنایی برای بازنگری و تحلیل مستمر فرآیند رسیدگی به شکایت، رفع شکایات و بهبودهای انجام شده در فرآیند فراهم مینماید.